Monday, December 5, 2016

Finutsättning och byggmätning

Finutsättningen kan göras i samband med grovutstakningen eller efter schaktningen, vilket man föredrar. Finutsättningen visar husets blivande fasadlinjer och hörn. Gör man finutsättning efter schaktningen så ta hjälp av någon som sysslar med byggmätning för att sätta ut profilerna på rätt ställe och profilbrädan på rätt höjd, dvs ovankanten på profilbrädan ska motsvara höjden på FG, färdigt golv. På varje profilbräda sätts en spik där husets fasadlinje ska vara och sen drar man snöre mellan spikarna och sakta men säkert kommer husets fasadlinje och hörn uppenbara sig.


När schaktningen är klar ska den godkännas av KA. Sen är det dax för rörmokaren att lägga ut sina rör i grunden. Även här behöver man hjälp med byggmätning, för att undvika att avloppsrören ska komma upp på fel ställe i plattan. Det är mindre roligt om avloppsrören kommer upp i vardagsrummet i stället för kök när plattan väl är gjuten..  Mätningen sker med hjälp av laser och på vår tomt har stora röda kryss markerats till rörmokaren så han vet EXAKT var avloppsröret ska komma upp. Mätningen av avloppsrören kommer kontrolleras igen, innan gjutning av betong sker.


Finutsättning och byggmätning


Finutsättning och byggmätning


Finutsättning och byggmätning


Finutsättning och byggmätning


Finutsättning och byggmätning

#finutsättning #bygg #homedoubler #byggahus #bygganytt #husbygge #bygga #bygge #nyproduktion #höllviken #home #ljunghusen #näset #falsterbo #skanör #vellinge #vellingekommun #hus